Ayak Burkulmasına Hangi Krem İyi Gelir?

10-03-2023 13:12
Ayak Burkulmasına Hangi Krem İyi Gelir?
Ayak burkulması günlük yaşamda karşılaşılan oldukça yaygın bir sakatlanma şeklidir. Ayak bileğinin anormal bir şekilde yan veya dışa doğru bükülmesi sonucu meydana gelir ve çoğu zaman hemen acı ve şişlikle birlikte gelir. Bu sakatlanma spor yaparken, yürürken veya sadece basit bir hareket yaparken bile oluşabilir. Bilek burkulması, ciddi bir sorun gibi görünmese de uygun tedavi edilmediğinde uzun vadeli etkilere neden olabilir ve hatta tekrarlanabilir hale gelebilir. Peki herkesin sık sık başına gelebilecek burkulmanın nedenleri ve belirtileri nelerdir? Şiddetli ağrıya neden olan ve kişilerin yürümesini zorlaştıran ayak burkulmasına ne iyi gelir?

 ayak-burkulma-belirtileri

Ayak Burkulması Belirtileri Nelerdir?

Ayak bileğinin aşırı zorlanması sonucu meydana gelen bir yaralanma olan ayak burkulma belirtileri şunlardır;
 
- Şiddetli ağrı: Ayak burkulması ağrıya neden olabilir. Ayak bileği etrafında hissedilen şiddetli bir ağrı oluşabilir.
- Şişlik: Burkulma sonucunda genellikle ayak bileği etrafında şişlik oluşur. Ayak burkulması şişlik durumunda şişlik hemen veya birkaç saat sonra ortaya çıkabilir.
- Morarma: Bilek burkulması, ayak bileği etrafındaki dokulara zarar verir ve bu da morarmaya neden olabilir. Morarma genellikle şişme ve ağrıdan sonra meydana gelir.
- Sertlik: İncinme sonrasında ayak bileğinde hissedilen sertlik, hareketin kısıtlanmasına neden olabilir. Bükme ve düzleştirme gibi hareketlerde acı hissi duyulabilir.
- Bilekte gevşeklik
- Ayakta renk değişimi

 ayak-incinmesi-kac-gunde-iyilesir

Ayak İncinmesi Kaç Günde İyileşir?

Ayak incinmesi iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilir ve incinmenin şiddetine, türüne ve tedavi yöntemlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Genellikle hafif bir ayak incinmesi, birkaç gün veya bir hafta içinde iyileşebilirken, daha ciddi bir incinme birkaç hafta veya daha uzun sürede iyileşir. Ancak ayak burkulması ortalama 3 hafta içerisinde iyileşir. Tedavi süreci incinmenin türüne bağlı olarak değişebilir. Ayak burkulmasında dinlenme, ayağı yüksekte tutma ve incinme burkulma kremi kullanmak iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca rehabilitasyon egzersizleri de burkulma belirtilerini azaltabilir ve daha hızlı iyileşme sağlayabilir.

Ayak Burkulması Kendi Kendine Geçer mi?

Ayak burkulması, çoğu zaman kendi kendine geçebilir. Dinlenilmesi ve ayağın üstüne basılmaması çok önemlidir. Ancak ağrının şiddetinin artması ve burkulmanın belirtilerinin uzun sürmesi durumunda doktora başvurmak iyileşmeyi hızlandırır.

 ayak-burkulmasi

Ayak Burkulması Nasıl Tedavi Edilir?

Ayak bileği burkulması sonrasında ve ilerleyen saatlerde ayağın üzerine basılmaması ve ayağın yüksekte tutulması kişinin ağrısını azaltabilir. Hafif şiddetteki burkulmalarda evde tedavi mümkündür. Ancak ağrının, şişliğin ve diğer belirtilerin şiddeti olması durumunda bir uzmana başvurulmalıdır. Burkulmanın ileride düzeyde olup olmadığının anlaşılabilmesi için kapsamlı bir muayene yapılır.

Burkulan Bölgeye İlk Ne Yapılır?

Ayak burkulması gibi bir durumda ilk olarak şunlar yapılabilir;
- Burkulan bölgeye hemen müdahale etmek önemlidir. Ayağa ağırlık vermemeye ve hareket etmemeye özen gösterilmelidir.
- Burkulan bölgeye hemen buz uygulamaya başlanmalıdır. Buz, şişmeyi azaltır ve ağrıyı hafifletir. Buz uygularken, buz torbasını bir bez veya havlu ile sararak doğrudan cilde teması önlenmeli. Buz uygulama süresi 15-20 dakika olmalı ve her 2 saatte bir tekrarlanmalıdır.
- Elastik bir sargı bezi veya özel bir sıkıştırma bandı kullanarak burkulan bölge sarılmalıdır. Ancak sıkıştırma bandı çok sıkı bağlanmamalı aksi takdirde kan dolaşımı engellenebilir.
- Ayak yüksekte tutulmalıdır. Bunu yapmak için burkulan bölgenin altına bir yastık veya yükseltilmiş bir platform yerleştirilebilir.

 ayak-bilegi-burkulmasi

Ayak Burkulmasına Ne İyi Gelir?

Ayak burkulması durumunda yaralanma bölgesinde şişlik, ağrı ve hassasiyet görülebilir. Ayak burkulmasına iyi gelen şeyler şunlardır;
 
Buz Uygulaması: Burkulmanın olduğu bölgeye buz uygulamak, şişliği azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. 20 dakika boyunca buz uygulamalı ardından 20 dakika ara verip ve tekrarlamasın.
 
Ayak Bileği Bandajı: Bandaj, burkulmanın olduğu bölgenin desteklenmesine yardımcı olur ve ayakta daha fazla hasar oluşmasını önler.
 
Dinlenme: Burkulma durumunda ayak bileğinin tamamen iyileşmesi için dinlendirilmesi gerekir. Ayak bileğini yüksek bir yere koyarak yaralanmış bölgenin şişliğini azaltabilirsin.
 
Ağrı Kesici: Ayak burkulmasında ağrı kesiciler ağrıyı hafifletebilir. Ancak, kullanılan ağrı kesicinin doktor tarafından reçete edilmesi önemlidir.
 
Burkulma ödem çözücü krem: Ayak incinmesinde şişliği, ağrıyı ve bölgede zedelenmeden kaynaklı oluşabilecek ödemlerin hızlıca iyileşmesi için incinme ve burkulma için faydalı kremleri ve merhemleri kullanabilirsin.
 
Fizik tedavi: Ciddi bir ayak incinmesi durumunda fizik tedavi gerekebilir. Fizik tedavi, ayak bileğinin iyileşmesine destek olur. Ayrıca gücü toplamaya ve yürümeyi kolaylaştırmaya yardımcı olur.
 
burkulma-odem-cozucu-krem

Ayak Burkulmasına İyi Gelen Krem

Ayak incinmesinde ağrıyı ve şişliği hafifletmek için burkulmaya iyi gelen krem türleri kullanılabilir. Ancak kullanacağın kremi seçerken, içerdiği maddelere ve kullanım talimatlarına dikkat etmelisin. Ayak burkulması için kullanılabilecek kremler arasında ağrı kesici ve antienflamatuar etkisi bulunan kremler yer alır. Bu kremler arasında ibuprofen, aspirin ve naproksen sodyum içeren kremler bulunur.
 
Ayrıca morluk giderici, ağrı kesici ve ödem atıcı özellikleri bulunan isokinetik krem de burkulma semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur. İçeriğindeki kafes otu ve doğal bileşenler sayesinde ağrıyı ve şişliği hafifletirken vücuttaki inflamasyonu azaltır. Ancak herhangi bir hastalığı bulunan kişilerin isokinetik kremi kullanmadan önce doktora ya da eczaneye danışması önerilir. Bunun yanı sıra, arnica, biberiye, mentol ve okaliptüs yağı içeren kremler de ayak burkulması durumunda rahatlatıcı bir etkiye sahip olabilirler.

burkulmaya-iyi-gelen-krem

Ayak Burkulması İçin Isokinetic Krem Nasıl Kullanılır?

Yetişkinler, ergenler ve 8 yaş üzeri çocuklar için kullanılabilen isokinetic kremin uygulanırken bölgeye masaj yapılarak sürülmelidir. Burkulma ödem çözücü krem, nazik bir şekilde ayak bileğine sürüldükten sonra ayak bileği nefes alan bir bandajla sarılmalıdır. Bandaj yapılması kremin etkisini daha uzun süre göstermesini sağlayabilir. Ayrıca ağrıyı hafifletebilir ve bölgeyi rahatlatabilir.
Retina Dijital
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.