Boğazda Gıcık Öksürüğe Ne İyi Gelir?

22-12-2022 17:55
Boğazda Gıcık Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Aralık ayının sonlarına yaklaşmamızla birlikte hava sıcaklıkları iyiden iyiye düşmeye başladı. İlk kar düştü, fırtınalı soğuk havalar kapımızı çaldı. Oldukça sert geçeceğe benzeyen kış aylarıyla birlikte soğuk algınlıkları da artış gösterdi.
 
Gribal enfeksiyonların yanı sıra ısınmak için kullanılan maddelerin havayı kirletmesi alerjik rahatsızlıklarda da artış gözlemlenmesine neden oldu. Hem hastalık hem alerji nedeniyle birçok kişi kuru öksürük ile baş etmenin yollarını aramaya başladı.
 

Gıcık Öksürük Nedir?

 
Gıcık öksürük, yaygın olarak boğazda gıdıklanma hissiyle ortaya çıkan bir belirti olarak tanımlanabilir. Erken müdahale edilmediği takdirde kişiler geçmeyen öksürük ile baş etmek zorunda kalabilir.

 


Gıcık Öksürük Neden Olur? Ne Zaman Geçer?

 
Uzun süredir geçmeyen öksürükten şikayetçi olan kişiler için öksürüğün nedenini anlamak oldukça önemlidir. Çünkü öksürük aslında belirli bir neden doğrultusunda ortaya çıkan rahatsızlıktan kurtulmak, istenmeyen maddeleri dışa atmak için gösterilen doğal bir reflekstir. ‘Öksürük neden olur?’ sorusuna yanıt olacak faktörler şu şekilde sıralanabilir:
 
Alerji
 
Alerji, kuru öksürüğe neden olan faktörlerin başında gelir. Alerjik öksürük yaygın olarak hava yollarının şişmesi ve tahrişinden kaynaklanır. Alerji nedeniyle bazen balgamlı öksürük görülebilir. Bu da soğuk algınlığıyla karıştırılmasına neden olabilir. Ancak uzun süreli öksürük gözler ve burunda akma çoğunlukla alerjiyi işaret eder. Alerji kaynağı bilindiği takdirde baş etmesi kolaydır.
 
Çevresel Faktör
 
Soğuk algınlığı, alerji veya herhangi bir enfeksiyon olmaksızın da kuru öksürük görülebilir. Sigara dumanına maruz kalmak, soğuk ve kuru havalar, çevre kirliliği boğazda tahrişe dolayısıyla da öksürüğe sebebiyet verebilir.
 
Soğuk Algınlığı
 
Soğuk algınlığı belirtileri, alerji ile benzerlik gösterir. Her ikisinde de kuru veya balgamlı öksürük, burun akıntısı gözlemlenebilir. Ancak soğuk algınlığında bu belirtilere çoğu zaman şiddetli boğaz ağrısı eşlik eder. Soğuk algınlığı nedeniyle ortaya çıkan öksürük yaygın olarak 7 ile 10 gün arasında gözlemlenir. İyileşme süreciyle birlikte öksürük rahatsızlığı da ortadan kalkar.
 
Farenjit
 
Farenjit ise yutağın yani sindirim kanalının, ağız ve burun boşluğunun arkasında yer alan bölümünün iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Soğuk algınlığı, virüs veya bakterilerden kaynaklanabilir. Mutlaka bir uzmana danışılması gerekir.
 
Reflü
 
Mide rahatsızlığı olarak bilinen reflü; asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusu hatta bazen ağıza kadar gelmesidir. Reflü belirtileri kişiden kişiye sıklıkla değişiklik göstermekle birlikte yemekten sonra hissedilen hazımsızlıkla kendini belli eder. Ekşime, yanma yine reflü hastalığının belirtileridir. Reflü öksürüğü ise Gastroözefajial reflünün yani alınan gıdaların ve mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasının neden olduğu öksürük olarak tanımlanır.
 
Tedavi edilmediği veya rahatsızlığı giderici ilaçlar alınmadığı takdirde üst ve alt solunum yollarında ciddi rahatsızlıklara yol açar.

 

Gıcık Öksürüğe Ne İyi Gelir?

 
Alerji, reflü, çevresel faktörler veya soğuk algınlığı hangi nedenle olursa olsun öksürükle baş etmek, rahatsızlık hissini azaltmak için yapılabilecek birkaç temel şey vardır. Öksürüğe iyi gelen şeyler şu şekilde sıralanabilir:
 
  • Boğaz spreyleri
  • Boğaz pastilleri
  • Zencefil
  • Tuzlu gargara
  • Bitki çayları
 
Boğaz spreyleri, temizleme solüsyonu görevi görerek öksürüğe bağlı ortaya çıkan tahrişi yatıştırır, devam eden tahriş edici faktörlere karşı koruma sağlar. Yatıştırıcı etkisi ile özellikle gece uyumadan önce kullanıldığında rahatsız olan kişiye konfor sağlar.
 
16 yaş ve üzeri kullanım için uygun olan Imumax Boğaz Spreyi, içerisinde bulunan bal, Vitis vinifera, Sambucus nigra ekstreleri ve Glycine max sayesinde yatıştırıcı ve nemlendirici bir bariyer oluşmasına katkı sağlar.
 
Dış etkenlere karşı boğazı korur. Boğaz pastillerinin ise öksürük rahatsızlığının görülmeye başlandığı ilk anlardan itibaren kullanılması tavsiye edilir. Birçok farklı içeriğe sahip pastilleri kullanmak sahip oldukları aromalar sayesinde kolaydır.
 
Ahududu, zencefil, ekinazyalı aromaların her biri yoğun iyileştirici etkiye sahiptir. Lectus, Alchem, Theranatur, Strepsils Herbal ve daha birçok farklı markanın çeşit çeşit pastilleri bağışıklığı destekler, boğazdaki rahatsızlık hissinin kısa sürede ortadan kalmasına katkı sağlar. Zencefil, tuzlu gargara ve bitki çayları ise öksürüğe iyi gelen doğal yöntemler olarak sıralanabilir. Tuzlu gargara antiseptik görevi görürken zencefil ve bitki çayları boğazı yumuşatır.
Retina Dijital
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.